תלמידי קריית החינוך אורט יד-לבוביץ', נתניה, בחרו להנחיל את זיכרון שבעה באוקטובר 2023 באמצעות בוסתן ובלבו כיתת חוץ דמוית סוכה. כיתת המנהיגות י"א 2 שיזמה את המיזם היתה מעורבת בשלבי התכנון וההקמה. איתי דינר, גנן וחקלאי, יוצר מרחבים אקולוגים, תכנן את הבוסתן עם אורט יד לבוביץ'. שיתוף הפעולה בא לידי ביטוי בבחירת העצים לבוסתן, בהדרכת תלמידי הכיתה ובעבודה צמודה איתם.
העצים שנבחרו לבוסתן הם עץ זית, שקד, תות פקיסטני, שזיף מזן מטלי, תאנה, קליאנדרה, גרגר פנמה, גויאבה תותית, אלון תבור, קרמבולה ושסק. לצד (ומעל) כיתת החוץ - פסיפלורה, שיח מטפס נותן פרי, שעלוותו תצל על הכיתה אחרי שיגדל. בנוסף נבחרו שיחי תבלין ונוי לסימון טבעי של גבולות הבוסתן בתוך נוף קריית החינוך.
עצי הפרי שנבחרו מניבים פרי במהלך חודשי שנת הלימודים וכך בעתיד יוכלו תלמידים לטייל להנאתם בבוסתן, לקטוף לעצמם תאנה, תות או שזיף הישר מהעץ. בזמן מפגש בכיתת החוץ יהיה אפשר לטעום פסיפלורה (ואפילו לקחת הביתה כמה עלים לחליטה משיחי הבוסתן).
חברת "חלום חדש" היתה אמונה על הקמת כיתת החוץ בינואר 2024.
בהמשך נחפרו בורות לשתילת העצים באמצעות מחפרון. תלמידי הכיתה לקחו חלק פעיל בערבוב האדמה עם דשן ובמילוי הבורות באדמה אוורירית כהכנה לשתילה.
ביום השתילה בחודש מרס 2024 עברו תלמידי הכיתה הדרכה על שתילת עצים ושיחים. צוות הפנימייה של אורט יד-לבוביץ' הגיע כדי לשתול עץ לזכר רס"ב דבי אברהם. בנוסף הגיעו בני משפחה של הנופלות והנופלים - הוריה ואחיה של סמל שיר שלמה ז"ל, בוגרת קריית החינוך, ויעקב הרשקוביץ, אביו של רס"ם יוסי הרשקוביץ ז"ל.
יוסי מיכאל, מנהל הפנימייה, הגיע עם חברי הצוות לשתול עץ שזיף מטלי לזכר רס"ב דבי אברהם.
משפחתה של סמל שיר שלמה ז"ל והמחנכת אורטל בן-נון שתלו לזכרה עץ שקד.
תלמידי הכיתה שתלו עץ קליאנדרה לזכר סמל ליאל ויינשטיין ז"ל.
תלמידי הכיתה שתלו עץ זית לזכר רס"ר אופיר ליבשטיין ז"ל.
יעקב הרשקוביץ, אביו של רס"ם יוסי הרשקוביץ ז"ל, שתל לזכרו עץ תות פקיסטני יחד עם איתי דינר, מתכנן הבוסתן.
לאחר שתילת העצים נשתלו שיחי הנוי והתבלין בשולי הבוסתן על ידי תלמידי הכיתה.
מספר ימים אחרי השתילה פיזרו תלמידי הכיתה רסק גזם על גבי הקרקע, כדי לצמצם את אידוי מי ההשקיה ובמטרה להזין את הקרקע של הבוסתן הצעיר (רסק הגזם מתפרק באיטיות ותוצרי הפירוק נספגים באדמת הבוסתן).
מנוחת החקלאי. תלמידי כיתה יא 2 אחרי פיזור רסק גזם על אדמת הבוסתן.
העצים שנשתלו בבוסתן הם עצים צעירים, בני כשנה. מיד לאחר השתילה בחודש מרס 2024 היה הבוסתן מעין "משפחתון" של עצים קטני קומה. עם הזמן יהיה ניתן לחסות בצל העצים ולהנות מפירותיהם.
תלמידי בית הספר מוזמנים לקחת חלק פעיל גם בניכוש העשבים שצומחים בגינה (לאחר הדרכה קצרה), על מנת לאפשר לעצים והשיחים שנשתלו בה לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם.
להלן ציטוטים מפי תלמידי כיתה י"א 2 באורט יד-לבוביץ' שהשתתפו בהקמת הבוסתן:
"הקמת הבוסתן הייתה משמעותית מאוד בשבילי כי הרגשתי שאנחנו עושים משהו חשוב שמשאיר זכר לעוד המון שנים. מעבר לעובדה שנהניתי מההקמה זה היה מרגש מאוד לפגוש משפחות של הנופלים ולדעת שעוד המון שנים תלמידים שככל הנראה כבר לא יחיו במציאות של מלחמה יוכלו לראות את זה, להיזכר ולהתרגש"
***
"משמעות הבוסתן עבורי הייתה לכבד את זכרם של הנופלים, לוודא שיזכרו את השם שלהם גם כשיעבור זמן. בנוסף, היה חשוב שמשפחותיהם יתרמו ויקחו חלק בעשיית הבוסתן מכיוון שכך הם ידעו שהאהובים שלהם לא נשכחים ולנצח יזכרו. נהניתי מאוד בעשייה והכנת הבוסתן כי ידעתי שאני לוקחת חלק בדבר חשוב ותורם"
***
"בשבילי הבוסתן היה מקום סמלי למלחמה בבית הספר, גם בגלל זכר המאורעות וגם בגלל שאנחנו עבדנו ביחד עם המשפחות בשביל להקים את זה ועזרנו להם לשתול את העצים, וזה היה מאוד משמעותי בשבילי. הרגשתי שהייתי חלק ממשהו חשוב ושעכשיו בית ספר שלם בעתיד יוכל להיזכר ולהעביר שיעורים על המלחמה שם"
***
"משמעות הקמת הבוסתן עבורי הייתה לייצר זיכרון לנופלים בשבעה באוקטובר, שילווה שנים קדימה את האנשים שישבו שם ולא ישכחו את אירוע הטרור שעברנו"
***
"המשמעות של הקמת הבוסתן עבורי הייתה התרומה שיכולתי לתת למען הנופלים במלחמה. הרבה פעמים מרגישים שאין לנו איך לעזור ולהועיל לאלה שנפגעו במלחמה והבוסתן נתן לי אפשרות לעשות משהו. הרגע של הכנת הקרקע והשתילה היה מאוד מרגש כי יכולנו באמת לפגוש את המשפחות של הנופלים, שלהם אנחנו מקדישים את שתילת העצים, וזה הפך את כל האירוע להרבה יותר מרגש ומשמעותי. זכינו גם לשמוע סיפורים על הנופלים מהאנשים הכי קרובים אליהם והתחברנו אליהם"
***
"הבוסתן משמעותי בשבילי בגלל שאחרי שהקמנו אותו הבנתי כמה משמעות יש לבוסתן בשבילי ובשביל המשפחות האבלות שבאו לאירוע השתילה. הרגשתי שתרמתי לפרויקט עם הרבה משמעות, שחיזק אנשים, בפרט המשפחות. הבוסתן נתן לי תחושה שהצלחתי לתרום לקהילה שלנו בתקופה מאוד קשה לכל מדינת ישראל"
***
"המשמעות עבורי היתה גדולה וחשובה מאוד. מאז ה7.10 היום הזה לא יוצא לי מהראש וחרוט אצלי. אני חושבת שהחשיבות של הבוסתן גדולה מאוד והיא תגרום לזה שגם הבאים אחרינו בבית ספר לא ישכחו את היום והתקופה הזאת"
***
"הרגשתי שאני יכול לתרום במשהו , אם זה לא במלחמה אז לפחות בשביל המשפחות שאיבדו את האהובים שלהם, ולעשות משהו למענם"
***
"זה היה משמעותי מאוד בשבילי הקמת הבוסתן כי ביום יום לא יוצא כמעט לאף אחד ממש לעבוד את האדמה לשתול עצים ולעבוד ממש את האדמה בעבודה חקלאית ממש, וזה יוצר חיבור לאדמה ובמיוחד לזכר השבעה באוקטובר. בנתניה פחות הרגישו את המלחמה וזה נתן קצת יותר חיבור אישי למאורעות. שאתה עושה דבר כזה ניתן חיבור אישי למאורעות בעקבות החיבור לאדמה שאנחנו עובדים אותה ומכינים אותה בשביל להקים משהו לזכר המאורעות"
***
"זה היה משמעות שהיא יותר עמוקה וחשובה. הרגיש לי שזה חשוב להקים את זה ושזה ממש יפה ויכול לעשות טוב למשפחות שעברו כל כך הרבה"
***
"ההקמה של הבוסתן הייתה מאוד משמעותית עבורי. היה לי מרגש במיוחד לראות את המשפחות מגיעות ביום השתילה ומנציחות ביחד איתנו את האנשים היקרים להם. יום השתילה היה הכי מרגש, הרגשתי שהייתי חלק מפעולה ערכית חשובה, שתעזור בהנצחתם. בנוסף היה כיף לעבוד את האדמה וללמוד קצת על השתילים והצמחים, לראות ולדעת איך זה עובד"
***
"עבורי המשמעות של הקמת הבוסתן הייתה מדהימה, ההקמה שלו הייתה מרגשת והרגשתי שאני עושה משהו שישאר לעוד שנים קדימה ויספר מה שעברנו פה ב-7.10. המשמעות של הקמת הבוסתן היא בשבילי כדי להנציח בבית ספרנו את הנרצחים ואת החיילים שנתנו את חייהם בשביל שנוכל לחיות במדינה הזו ולהקדיש למענם דבר או שניים. זה המעט שאנו יכולים לעשות. בזמן שדיברנו עם אביו של יוסי אני מאוד התרגשתי ובאמת התחלתי לעכל את מה שעברנו. אני חושב שהבוסתן הוא פרויקט חשוב עם משמעות גדולה ואני שמח שהשתתפתי בו"
***
"אני הרגשתי את המציאות קצת יותר כשפגשנו משפחות של הרוגים, כי לפני זה הדרך היחידה שלי לדעת או לשמוע על מידע היתה מהחדשות. וזה לא שהיה לי קשה להפנים את זה, זה פשוט פוגע חזק יותר כשהאדם שזה פגע בו ובמשפחתו בא ומשתף".
לורד דברת, מנכ"ל קריית החינוך, על אימוץ הרעיון והרחבתו.
לריקי שיפר, המנהלת האדמיניסטרטיבית של קריית החינוך, שליוותה את המיזם מקרוב, משלב האפיון ועד השלמת מימושו.
לרותם יוסף, מזכירת מנכ"ל קריית החינוך, על קידום הפרויקט בצמוד ללו"ז של מנכ"ל קריית החינוך.
לאייל בן לולו מנהל המשק ולצוות האחזקה - על שיתוף פעולה מקצועי לכל אורך הדרך.
לויקטור מסיקה הקב"ט על טיפול בכל היבטי הפרויקט הנוגעים לביטחון התלמידים ובטיחותם.
לאבי עטר, גנן קריית החינוך, ששיתף אותנו בניסיונו ונתן לנו להשתמש בציוד שלו לצורך הקמת הבוסתן, חלק מהנוף הבית ספרי המתחדש.
לאסף יוסף, רכז המשק, שאפשר לנו לעשות שימוש בכלי גינון.
לחיה גולדפרב, מזכירת כוח אדם ו-"היסטוריונית" קריית החינוך, שסייעה בפרויקט ההנצחה.
לקובי זינגר, מוביל קהילת מדעי החברה ומנהיגות, על הסיוע באפיון פרויקט ההנצחה.
לאיתי דינר, גנן וחקלאי, יוצר מרחבים אקולוגים, שתכנן את הבוסתן ומלווה את התפתחותו. תודה לך על שותפות בחזון והדרכה מעוררת השראה.
לחברת חלום חדש על הסיוע בבחירת כיתת החוץ ועל בנייתה.
לאשד וינקלר - על תכנון ומימוש פרויקט השילוט.
לירון וינקלר - על ליווי רגיש ויצירת החיבורים המתאימים.
קרדיט לצילומים באתר: אור הרשקוביץ, תלמידת י"א 2 בשנת תשפ"ד (כיום י"ב 2)
סיפור הקמת הבוסתן (הינך כאן עכשיו)